Stypa jest popogrzebową ucztą, którą przygotowuje się z myślą o przybyłych na uroczystość pogrzebową. Czy jej organizacja zawsze jest konieczna? Kogo na nią zaprosić? Sprawdź w naszym artykule!
Konsolacja, czyli inaczej stypa, to spotkanie dla krewnych i najbliższych znajomych zmarłego. Przygotowuje je się głównie po to, aby móc wspólnie go powspominać i spożyć razem posiłek. Jest to tradycja kultywowana już od wieków przede wszystkim przez Słowian, ale w Polsce cieszy się ogromną popularnością od wielu lat! Najczęściej stypa jest organizowana w restauracji, choć niektórzy decydują się na przygotowanie tego rodzaju spotkania po pogrzebie w domu. Dowiedz się więcej na ten temat.
Czym jest stypa i dlaczego warto ją wyprawiać?
Stypa to pożegnalne przyjęcie, które może być zorganizowane po pogrzebie w lokalu lub domu w celu uczczenia pamięci zmarłego. Dla wielu żałobników jest to bardzo istotna uczta, ponieważ nie od dziś wiadomo, że ma działanie terapeutyczne. Podczas takiego spotkania możesz w gronie najbliższych osób powspominać radosne chwile spędzone ze zmarłym, przypomnieć wszystkim gościom anegdotyczne historie z jego życia, a także podziękować przybyłym na uroczystość pogrzebową. Śmierć bliskiej osoby jest niezwykle trudnym wydarzeniem, a stypa umożliwia złagodzenie bólu i ukojenie nerwów.
Czy organizacja stypy jest obowiązkowa?
Najbliższa rodzina osoby, która odeszła, absolutnie nie jest zobowiązana do przygotowania stypy w restauracji czy domu. Jednakże nie da się ukryć, że tego typu spotkanie rodzinne jest bardzo często elementem pogrzebu. Czasem bliscy nie decydują się na przygotowanie poczęstunku dla gości ze względu na złe samopoczucie. Stypa to również duży wydatek, na który nie każdego stać.
Stypa – kto powinien w niej uczestniczyć?
Na ceremonię pogrzebową mogą przyjść wszyscy – tutaj nie obowiązują praktycznie żadne ograniczenia. Nieco inaczej to jednak wygląda w przypadku stypy. Na nią zapraszane są jedynie wybrane osoby – zwykle najbliżsi członkowie rodziny i znajomi. Rzadko zdarza się, aby na spotkanie po pochówku wybierali się wszyscy goście. Jeśli organizujesz uroczysty obiad, to powinieneś wiedzieć, że konkretnych uczestników pogrzebu możesz zaprosić na ucztę podczas przekazywania kondolencji lub drogą telefoniczną przed uroczystością pogrzebową.
Jak zachowywać się na stypie?
Musisz pamiętać, że stypa nie jest typowym spotkaniem towarzyskim, dlatego podczas rozmowy z rodziną zmarłego, staraj się, aby twoje słowa były dobrze przemyślane i wyważone. Unikaj usilnego pocieszania osób pogrążonych w żałobie i nie bądź nachalny ze składaniem im kondolencji. Wystarczy kilka słów – np. „Bardzo mi przykro z powodu straty” lub „Wyrazy współczucia”. W ten sposób okażesz wystarczające współczucie i wsparcie. Co więcej, nie zapominaj o zasadzie, że o zmarłych nie mówi się źle. Wyrażaj jedynie pozytywne refleksje na temat osoby, która zmarła, a te pozostałe zostaw dla siebie.
Organizacja obiadu po pogrzebie powinna być twoją indywidualną decyzją. Jeśli nie czujesz się na siłach lub uważasz, że to nie jest dobry moment, aby przygotować stypę, to jej nie wyprawiaj. Musisz jednak pamiętać, że dla wielu poczęstunek dla gości przybyłych z daleka często jest wręcz wymogiem elementarnej kultury czy gościnności, dlatego twoja decyzja odnośnie wyprawienia tego typu uczty musi być dobrze przemyślana.
Zobacz także:
- Jakie kwiaty na pogrzebie? Jaką wybrać kompozycję kwiatową na ostatnie pożegnanie? Co kupić: wieniec pogrzebowy, wiązankę czy bukiet?
- Ile kosztuje pogrzeb? Uogólniony cennik usług pogrzebowych
- Zdjęcie zmarłego na pogrzebie – gdzie ustawić fotografię? Czy wypada robić zdjęcia na pogrzebie?
- Jak wygląda ceremonia pogrzebowa? Pogrzeb katolicki i świecki krok po kroku
- Jak przebiega ostatnie pożegnanie na pogrzebie? Jak sformułować mowę pogrzebową?
- Informacja o śmierci i pogrzebie – jak ją przekazać krewnym i znajomym? Jakie są różnice między nekrologiem a klepsydrą?